onsdag 13 februari 2013

Få en bra start när du är ny som chef

När du är ny i chefsrollen så kommer du att möta frågeställningar och förväntningar som kan kännas ovana. Oavsett om du kommer från en tidigare befattning i samma organisation eller om du kommer utifrån till en ny miljö så får du plötsligt krav på dig att lyckas med nya och kanske främmande frågeställningar.

Krav från din nya chef, från underställda medarbetare och kanske även från tidigare kollegor kan ställa till det. Dina tidigare arbetskamrater kommer att få en ny syn på dig och på din roll. Att få en bra start i din roll som ny chef är därför en utmaning. Du får här några tips om hur du ger dig själv bästa möjliga start i ditt nya ledarskap.

  1. Hitta din egen balans. En vanlig fälla som nya chefer hamnar i är att bli chef över sina tidigare arbetskamrater. Över en natt ska du byta ett kompisskap mot ett ledarskap. Du har troligtvis fått en bättre lön och kanske nu även ingår i någon form av ledningsgrupp. Att då fortfarande vara en i gänget är något som är lättare sagt än gjort. Använd ditt sunda förnuft för att hitta balansen mellan att vara chef och att vara kollega. Var redan inledningsvis tydlig mot din nya grupp och dina medarbetare om vilka krav du har på dem och vad som förväntas. Var även medveten om att du nu är en av dem som kollegorna kommer att ha åsikter om. Både positiva och negativa sådana.


  2. Väx in i din nya roll. Stressa inte fram ett resultat. Som ny chef är det lätt att känna krav på att du måste visa snabba resultat med sin nya grupp. Men det är troligtvis så att du är den enda person som känner pressen och att du behöver prestera omedelbart. När en ny chef tillsätts räknar man oftast med att det kommer att ta en viss tid innan resultaten är synliga. Det är därför viktigt att både du själv och dina medarbetare får chansen att komma in i den nya organisationen. Sätt upp era gemensamma mål i er takt och att börja arbeta efter dem.


  3. Delegera direkt. Ju tidigare du inser att din huvudsakliga roll nu är en generalistroll (kanske till skillnad från en tidigare specialistroll?) desto bättre och snabbare resultat kommer du och din grupp att visa. Du har nu troligen ett team av specialister till ditt förfogande och som är din uppgift att leda rätt. För du ska ha en chans att ansvara för att din grupp levererar förväntade resultat så är det mycket viktigt att du inte hamnar i fällan att göra allt själv. Undvik detaljerna och se till helheten och målen!


  4. Skaffa dig ett bollplank. Som nybliven chef kommer du med jämna mellanrum att hamna i situationer där svåra frågor ska lösas. Frågor som för de flesta (även erfarna chefer) kan kännas ovana, obekväma och som det inte behöver finnas självklara svar på. Se till att ha en mer erfaren chef, en coach eller en mentor i din närhet. En person som du kan diskutera och jämföra problem med och söka eget stöd i situationer som känns svåra och besvärliga.


  5. Utnyttja styrkan i ditt team. Som ny chef är det lätt att känna att man själv ska sitta inne med alla svar. Gör inte det! Om du känner att dina medarbetare är krävande och ofta vill ha svar på detaljfrågor så är det vanligen endast ett behov av bekräftelse. De flesta av dem sitter i många fall själva inne på svaret men behöver stöd och uppmuntran i sina egna beslut. Se därför till att dra nytta av din grupps samlade kunskaper och erfarenheter för att ni tillsammans ska fatta de bästa besluten.


----------------------------------------------------------------------------
Mer om chef och ledarskap kan du lära, träna och utveckla i kurserna:

Ledarskap - Ny som chef

Ledarskap för projektledare

Chef- och Ledarprogrammet

Förändringsledning

Personlig kommunikation

Personlig effektivitet

Fler kurser i ledarskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar